27 april 2012
Recept voor Koninklijke Chinese Koninginnesoep
Bereidingstijd: om en nabij de vierentwintig uur (slow cooking)
Ingrediënten:
74 hondsmoeë KHD’ers.
71 muziekinstrumenten
Ongeveer 400 hete aardappels (basisingrediënt)
Een flinke portie eigendunk en zelfoverschatting
Een Nederlandse ambassadeur (als deze niet voorradig is, voldoet een plaatsvervangd ambassadeur)
Een bekende Nederlandse componist van wereldfaam (bijv. Johan de Meij)
Een dozijn kleffe bitterballetjes, ontdooide avikofrietjes, stukjes haring op toast, en oranje tompoezen (liefst niet tegelijkertijd)
Keukenbenodigdheden:
- Een superdelux Hilton Hotel (opdiening)
Een conferentiezaaltje op de derde verdieping (mise-en-place)
Een grote, ovale zaal met oranje belichting en kristallen kroonluchter waar zelfs koningin Beatrix van zou gaan blozen (om alles te mengen)
Voorbereiding
Laat alle KHD’ers ongeveer 12 uur sudderen in vliegtuigen, op grote muren of in stilstaande bussen. Ze moeten goed gaar zijn. Rook ze vervolgens nog een paar uur in wat verse smog. Verzamel de muzikanten in een conferentiezaaltje en garneer ze met opvallende, catchy, soms wat lullige oranje snuisterijen. Voeg de instrumenten toe. Let op: het is belangrijk om de grootste instrumenten (bassen, trombones, etc.) eerst een volle dag te laten acclimatiseren op het vliegveld, ze vervolgens op te warmen in een ander hotel dat qua naam verdacht veel lijkt op het Hilton (bijvoorbeeld het Karlton Hotel) om ze daarna in moordend tempo door het drukke verkeer naar de juiste locatie te brengen. Als muzikanten en instrumenten verenigd zijn, verplaats ze dan via een ingewikkeld gangenstelsel naar de ronde feestzaal. Een paar keer onnodig heen en weer lopen is hierbij aan te raden: dat zorgt voor malsheid van het vlees.
Bereiding :
Vul de ronde feestzaal met de hete aardappels, voer de temperatuur op en laat ze flink borrelen. Voeg nu de muzikanten toe. Groepeer ze in staande opstelling en zorg dat de achterste rijen de dirigent niet zien. Laai het vuur op zodat de hete aardappels nog harder gaan borrelen. Nu is het ook tijd om wat eigendunk en zelfoverschatting toe te voegen. Het moet gaan stinken. Draai het vuur vooral niet lager, ook niet als de (plaatsvervangend) ambassadeur zich in het geheel probeert te mengen met een vlammende toespraak. Alles moet hard blijven borrelen, spetteren, knetteren en roezemoezen. Laat de muzikanten beginnen met het eerste deel van de Carmen Suite. U zult merken dat het geroezemoes niet stopt. Probeer nu het Wilhelmus. Lukt het u niet de aardappelen aan het zingen te krijgen, speel het dan twee keer. De tweede keer zo hard als u kunt. Als de aardappels gezongen hebben, laat ze dan gauw schrikken in wat Second Waltz. Dat doet even pijn, maar u hoeft alleen maar even Sorry te zeggen en de aardappels beginnen weer vrolijk met borrelen. Breng de Koninginnesoep op smaak door er op het laatste moment ritmisch wat Radetzky Mars in te wrijven.
As u deze stappen volgt, mislukt uw soep gegarandeerd. Niet te pruimen, omdat de hete aardappels toch net iets te hard borrelen. Om de vieze nasmaak te verbloemen, blust het geheel af met ruime hoeveelheden Heinekenbier of andere alcoholische versnaperingen. U kunt ook snoepen van de bitterballen, frietjes of haring, al raden wij dit niet aan. Door flink met uw heupen te zwieren, mixt u alles tot een smeuïge substantie (het proces versnelt als u af en toe uw mond opentrekt en krakers als ‘Brabant’ ‘Bestel moar’ of ‘Ik leef niet meer voor jou’ meeblèrt; zo ontsnappen schadelijke gassen sneller). Nu borrelt u zelf stukken harder dan die hete aardappels. Sterker nog: u zult merken dat de hete aardappels om u heen er nu verdomd lekker uit beginnen te zien. Maar voordat u er een voorzichtig een hapje van kunt nemen, zit u alweer terug in de bus.
- Tommy
Ha Tommy,
BeantwoordenVerwijderenDank voor je smakelijke verhaal & de plaatjes! Ben ook heel benieuwd hoe het concert in Hengshui is gegaan. Groeten aan iedereen, en natuurlijk speciaal aan Bas!